După numeroase studii, s-a demonstrat că ouăle pot avea o perioadă prelungită de valabilitate, dacă nu sunt spălate, dar sunt păstrate la o temperatură de sub 7 grade Celsius. Secretul pentru a avea ouă proaspete după mai multe zile este să fie puse în frigider rapid, pentru a evita condensarea, care poate contamina produsul.
Majoritatea dintre noi obișnuim să le depozităm pe ușa frigiderului însă acest lucru nu este indicat, deoarece, în urma deschiderii repetate a ușii, ouăle își pierd temperatura constantă, favorizând astfel degradarea.
Se recomandă păstrarea în cartonul special de ouă, pe unul dintre rafturi, în spate. Astfel, putem scăpa și de mirosurile urâte din frigider. Un alt lucru important este să evităm congelarea și totodată să nu ținem ouăle mai mult de 2 ore la temperatura camerei, fiindcă riscăm să se strice.
Ouăle proaspete pot fi consumate chiar și după 4-5 săptămâni, iar cele fierte sunt valabile între 2 și 4 zile, dacă ambele au fost refrigerate, bineînțeles. Iată câteva secrete care ne ajută să menținem cât mai mult timp ouă proaspete în gospodărie.
După ce un ou a fost spălat, este mult mai probabil să transfere bacteria Salmonella din exterior către interiorul coajei. Doar ouăle care nu au fost spălate pot fi depozitate pe raft.
Experții nu recomandă congelarea ouălor din frigider, deoarece conținutul lor se poate expanda și poate deteriora coaja.
În timpul procesării, ouăle pasteurizate sunt încălzite pentru a distruge bacteria, fără a „găti” propriu-zis oul. Aceste ouă sunt potrivite pentru persoanele mai vulnerabile.
(CITEȘTE ȘI: CÂT TIMP SE ȚIN OUĂLE VOPSITE DE PAȘTE ÎN FRIGIDER. SFATUL DAT DE SPECIALIȘTI)